Podáváme výpověď v práci
Práce

Podáváme výpověď v práci aneb co udělat?

S výpovědí má zkušenosti malé procento českých obyvatel. Pokud se vám objevila před očima nová práce, ve které byste měli vyšší platové ohodnocení, je pochopitelné, že byste z dosavadního zaměstnání chtěli odejít. V tom případě potřebujete podat svému současnému zaměstnavateli výpověď. Pokud si s ní nevíte rady, společně se na toto téma podíváme.

Podáváme výpověď v práci

V první řadě je důležité vědět, jak výpověď svému zaměstnavateli předat. Rozhodně to neprovádějte ústní formou. Váš zaměstnavatel vám nemusí výpověď ústní formou schválit. Nastat může také to, že vám v danou chvíli výpověď schválí a následující dny se nebude nic dít. Jakmile k němu přijdete pro podrobnosti o výpovědi, sdělí vám, že ústní forma výpovědi v jejich firmě prakticky neexistuje. Zatímco vám mohla běžet výpovědní lhůta musíte výpověď podat svému zaměstnavateli znovu. Vždy tedy výpověď podávejte písemně, a to tak, abyste o ni měli alespoň nějaký důkaz.

výpověď v práci

Dále je podstatné vědět, jak taková výpověď má vypadat. Dnes si s tímhle problémem nemusíte lámat hlavu. Stačí si na internetu najít vzory, které odpovídají nejnovějším trendům a máte hotovo. Poté už jen napíšete své údaje podle daného formuláře a výpověď máte svým způsobem sepsanou. Následně se vrátíte k předchozímu bodu, kterým je předání výpovědi. Je dobré vědět, že výpovědní lhůta běží od prvního dne nového měsíce. Pokud tedy máte možnost, podejte výpověď například k prvnímu dni. Jestliže potřebujete skončit dříve, záležet bude na domluvě se zaměstnavatelem.

Nedohodnete se? Kdy podat okamžitou výpověď?

Okamžitou výpověď lze podat pouze ve dvou případech. Tím prvním případem je zdravotní stav. Pokud váš zdravotní stav neodpovídá činnosti, kterou provádíte, můžete svůj zaměstnanecký poměr ukončit okamžitě. Váš zaměstnavatel vás poté nemůže do zaměstnání nutit. Druhým důvodem je dluh na mzdu. Dluží vám váš zaměstnavatel finanční ohodnocení? Nezaplatil vám vaši mzdu, na kterou máte nárok? Rovněž můžete sáhnout po okamžité výpovědi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *