Co je to inflace
Finance

Co je to inflace a dá se nějak bránit?

Finanční trh s sebou přináší mnoho pojmů, o kterých jsme v minulosti nemuseli vůbec slyšet. Jedním z pojmu je i inflace. Tento pojem zná s největší pravděpodobností každý Čech, a pokud ne, pak vás s ním seznámíme. Dále si mimo jiné povíme také nějaká fakta o tom, proč inflace vůbec mezi námi je. Inflace se totiž nemusí týkat pouze zdražování, ale i zlevňování. Vše závisí na trhu, který nabízí poptávku a nabídku. Pojďme se na to společně podívat.

Co je to inflace?

Inflace je pojem růstu, co se týče cen v ekonomice. Jak jsme zmiňovali v předchozím odstavci, inflace nemusí směřovat pouze nahoru. Může jít i o zlevňování produktu, záležet bude na tom, jaká je poptávka na trhu a jaká je nabídka. Nejčastěji se inflace týká například bydlení, jídla nebo benzínu. Ohledně jiného typu zboží může jít o snižování cen, například oblečení, drogerie apod. Je pochopitelné, že se bez bydlení a jídla neobejdeme, tady je tedy trh opravdu velmi silný, čímž následně dochází k inflaci, protože se ceny neustále zvedají. Víte, jak porovnat inflaci?

inflace a pojem

Měření probíhá v určitém období, kdy se porovnává aktuální rok s tím předchozím. Pokud tedy v předchozím roce v tomto měsíci stál jeden litr benzínu 32,- Kč a nyní je jeho cena o dvě koruny vyšší, můžeme mluvit o zdražování. Poté se částka vypočítá na procenta. Schválně se podívejte na výplatní pásku, zda se váš měsíční příjem o daná procenta navýšil. S největší pravděpodobností zjistíte, že váš plat buď to vůbec neporostl nebo o malé procento, což v konečném důsledku inflaci nepřikryje. Navyšování platu by mělo být vždy takové, aby dokázalo pokrýt inflaci.

Kategorie inflace

První kategorii je inflace mírná. Ta nemá na aktuální stav ekonomiky žádný vliv a lze ji považovat za minimální problém. Druhou skupinou je pádivá inflace. Tady už je situace poněkud horší, protože nastávají vážné ekonomické problémy. Poslední skupinou je hyperinflace. Ta může vést až k samotnému rozpadu peněžní soustavy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *